Haritatos Vineyard

Haritatos Vineyard är ett familjeägt vineri på ön Kefalonia. Det ligger på samma sida av ön - endast 10 km från deras granne - Sclavos Winery.

Som ett av de äldsta vinerierna på Kefalonia, grundat av familjen år 1863, är regenerativ vinodling en livsstil för generationer av vinmakare på Haritatos Estate, som finns i de mest charmiga, sekelgamla byggnaderna i Lixouri, och har överlevt många jordbävningar - inklusive den stora jordbävningen 2014.

Vinodlingen drivs av tre syskon, Ioanna, Konstantinos och Haritos. Med stöd från sin utökade familj skapar de komplexa viner på lokala druvor som Muscat of Cephalonia, Vostilidi och Mavrodaphne, skördade från deras vingårdar, där det joniska klimatet med varma dagar och svala nätter framkallar intensiva dofter från druvorna.

Vinerna odlas med den lättaste mänskliga beröringen och produceras i små mängder med ett holistiskt tillvägagångssätt med minimal intervention. Plantering, beskärning och skörd görs manuellt, i harmoni med de naturliga cykler som har väglett deras förfäder i århundraden. Avvattningssystemet och regnvatteninsamlingssystemet inristat i egendomen härstammar från över hundra år tillbaka. Regnvattenreserverna lagras i tankar och används för bevattning vid värmeböljor. Vinstockarna vattnas inte som en regel, för att inte späda ut deras intensitet och karaktär. Den näringsfattiga lerjorden ger låga skördar på cirka 700 kilo per tunnland, men vinstockarna tvingas aldrig till högre avkastning.

Får och getter betar på ogräset och rensar stenstråken mellan vinstockarna, som delas av livliga populationer av ödlor och insekter. Vid flaskning av vinerna på egendomen tas stor hänsyn till att minska miljöpåverkan.

Oinofilia träffade familjen och besökte vineriet under skörden i september 2014. Vi har varit förälskade i deras viner sedan dess - och det har också många av våra kontakter, några av dem har träffat dem under åren när de rest till Kefalonia. Vineriet och deras viner har varit med oss sedan 2021.

Bilden på Ioanna, Haritos och Konstantinos - de tre underbara syskonen bakom vineriet - togs vid vårt senaste besök, april 2023.