Vi på Oinofilia jobbar främst mot restauranger men vi kommer framöver att jobba med ”drops” på Systembolaget. Vi kommer alltså att släppa några utvalda viner i begränsad upplaga, där vi kommer att presentera varje vin, producenten, druvsorten och terroir. Vi kommer inte att jobba med stora volymer, vi är faktiskt helt ointresserade av volymviner och industriviner. Vårt mål är att du som kund ska upptäcka nya viner, druvsorter och lära känna våra producenter. Vi vill skapa en upplevelse av nya upptäckter för dig, liknande den jag har haft det senaste året och som Maria och Ilias har haft under alla de år de har ägnat åt att jobba med vin.
Nu är det dags att presentera vårt första vin – Mavro Kalavritino från producenten Tetramythos, med druvan Mavro Kalavritino.
För över 10 år sedan, när Maria först smakade detta vin, fick hon en ny och mer positiv bild av grekiska viner. Det är inte överdrivet att säga att Mavro Kalavritino är en av anledningarna till varför Oinofilia överhuvudtaget existerar. Samarbetet mellan Oinofilia och Tetramythos Wines sträcker sig i ett över decennium, sedan vår start i Danmark år 2013.
Detta röda vin är gjord på den sällsynta druvan Mavro Kalavrytino även känd som Black of Kalavrita, och växer naturligt enbart på en plats i hela världen – Kalavrita på Peloponnesos. Tetramythos vingård är vackert belägen bland med en kalkstensrik jord, 800 meter över havet, där druvorna handplockas från 25-åriga vinrankor.
Mavro Kalavrytino är en liten, tunnskalig och lurvig druva som mognar sent, i slutet av oktober. Den utmärks av en fin koncentration av syror och tanniner, med fruktiga jordgubbsaromer och en antydan till jordighet som skapar en unik, mjuk, lätt, medelfyllig elegant tanninstruktur. Vinerna gjorda på druvan Mavro Kalavrytino är kända för sin uppfriskande smak och utgör ett spännande alternativ till exempelvis Pinot Noir från Bourgogne.
Vinet har en livlig rubinröd färg och erbjuder en förförande doft av jordgubbar, granatäpple, körsbär, läder och jordighet. Smaken karakteriseras av en elegant syra och visar en imponerande lagringspotential. Med åren utvecklas vinet mot ett mer rustikt karaktärsdrag, där äldre årgångar avslöjar subtila viltnoter. Trots att druvan vanligtvis används i blandningar väljer Tetramythos att producera 100% Mavro Kalavrytino-viner.
Panayiotis Papagiannopoulos, oenologen och magikern bakom vinerna från Tetramythos, är vida känd som en av de mest innovativa vinproducenterna i Grekland. Hans ödmjukhet och stora engagemang har inte bara resulterat i exceptionella viner utan även räddat lokala druvor, inklusive Mavro Kalavritino, från att hamna på randen av utrotning. Hans banbrytande arbete sträcker sig även till att utforska användningen av amfora i dagens vintillverkning, vilket visar på hans vilja att kombinera tradition med modernitet. Panayiotis har inte bara skapat en imponerande vinportfölj utan har även bidragit till att bevara och främja Greklands unika vintraditioner.
Alla viner från Tetramythos är certifierat ekologiska, från producentens egna vingårdar på 800 meters höjd i de vindpinade bergen i Kalavryta-området, ett område som förutom vingårdar, branta sluttningar, djupa skogar, floder och stalaktitgrottor också är känt för Greklands största skidområde.
Vinet passar bra till många olika rätter men passar särskilt bra ihop med tomat, getost, oliver och kryddor.
Antal flaskor: 36
År: 2022
Pris: 246:-
Artikelnr: 76551
Eller sök på “oinofilia” på systembolaget.se