Skip to content

Karanika: En oförglömlig upplevelse!

    Jag och min fru besökte Aten inför ett bröllop för ett par år sedan. När vi anlände till hotellets foajé på kvällen var vi förväntansfulla inför helgens alla tillställningar och ville dricka något bubbligt. Vi frågade servitrisen vad som fanns tillgängligt, vi hade förmodlingen tänkt oss något franskt, men de hade bara ett enda mousserat vin och den var grekisk. Jag måste erkänna, min första känsla blev besvikelse och jag ville plötsligt beställa något annat att dricka. Men servitrisen stod på sig och sa att vi inte skulle bli besvikna. Och gissa om hon hade rätt! Vi förstod att vi hade något unikt i glaset, från en speciell producent och från en speciell druva. Och min utforskningsresa hade precis börjat.

    Den kvällen i Aten fick vi dricka Domaine Karanikas mouserade vin Extra Brut Cuvée Spéciale. Sedan dess har jag följt det äkta paret Annette och Laurens Hartman fantastiska mousserade viner, som inte bara tagit över Grekland utan har gjort sig ett namn utanför landets gränser.

    Sommaren 2022 hade vi chansen att besöka deras vingård. Laurens som är hälften holländare och hälften grek, tog det stora beslutet att flytta från Holland för lite mer 10 år sedan för att skapa vin ute i Europa. Grekland inte stod på toppen av hans önskelista, men när han besökte Amyndeon för första gången, förstod han att det var något speciellt över detta område.

    Amyndeon ligger i norra Grekland, väldigt nära gränsen till Nordmakedonien på ca 600 meter över havet. De snöklädda bergen i norr skyddar mot de kalla vintrarna som hela norra Grekland drabbas ofta av. Jorden består av sandig kalkjord med hög kalciumhalt i mer än tusenåriga gamla havsbotten. Alla dessa egenskaper skapar ett unikt mikroklimat, som gör den perfekt till att odla druvan Xinomavro som mognar långt in i oktober månad. Och just Xinomavro druvan är PDO i Amyndeon.

    När Hartman paret skulle bygga sin produktionsbyggnad, utformade de sitt eget gravitationssystem i produktionen, vilket gör att de kan undvika att pumpa vinet när det transporteras från press till ståltankar. Allt sköts av gravitationen därför är byggnaden 3 våningar högt. Druvjuicen är ofiltrerad men stabiliseras med naturliga medel. Processen är exakt densamma som används för att framställa Epernay Champagne, men man använder inhemska grekiska druvor.

    Vinet har rik jästdoft, doft av lime, päron och jordgubbar. Munfyllande krämig mustighet med evigt små bubblor i perfekt kontrast till den uppfriskande syran. Välbalanserad och lång eftersmak.

    Nu släpper Oinofilia en ny årgång på Systembolagets beställningssortiment. Vår 2020 tog slut på bara några dagar när vi släppte den i november förra året, vilket gjorde att vi inte hade något mousserat till nyårsfestligheterna. Men nu har det nya året kommit, våren är snart här och det måste vi fira med en ny årgång Extra Brut Cuvée Spéciale.

    Antal flaskor: 60

    År: 2021

    Pris: 377:-

    Artikelnr: 73100

    Eller sök på “oinofilia” på systembolaget.se