Att beskriva ett vin från Grekland, som är ett missförstått vinland, kan vara en utmaning. Med all rätt, för det kan bli rörigt med viner från Grekland – kvaliteten har inte alltid varit konsekvent, och det kan vara svårt att hålla koll på producenter, druvor och geografi. Men med en över 3000 år lång historia av vintillverkning måste grekerna göra något rätt, eller hur?
Personligen har jag haft förmånen att utforska den fina sidan av vinlandet Grekland. Det senaste året har jag provat många olika vinsorter, och trots att jag blandar ihop namnen, druvorna och producenterna, kvarstår min upplevelse. Grekerna kan verkligen producera fantastiska viner, och jag har sett den beundransvärda bredden och djupet av deras vinproduktion.
En av producenterna som har gett mig en sådan upplevelse är Halkia Winery, beläget i Neméa på Peloponnesoshalvön. Jag hade förmånen att träffa Anna och hennes son maj 2023 på en vinmässa i Köpenhamn tillsammans med Maria. Anna är en fantastisk människa och en riktigt vass oenolog. Halkias viner har de senaste åren blivit populära på New Yorks naturvinsscen, där de hyllas för sitt ”ärliga” vin gjort på den stora blå lokala druvsorten Agiorgitiko, mer om det vinet längre ner.
Redan från början har vingården tillämpat en ekologisk filosofi och naturlig vinproduktion. Alla viner från Halkia Wines är certifierat ekologiska och produceras uteslutande av druvor som skördats från deras egen 3,7 hektar stora mark. Druvorna skördas för hand och pressas försiktigt med en pneumatisk press, innan de genomgår vild jäsning i vingårdens små ståltankar. Vinerna stabiliseras i tankarna innan de tappas på flaska – manuellt, tre flaskor åt gången. Korkning och etikettering sker också för hand.
Vinet som vi väljer att släppa från Halkia Winery på Systembolagets beställningssortiment är Agiorgitiko Red. Det är ett single grape, frisk och naturlig vinifiering av den populära blå grekiska druvan.
Agiorgitiko är en av de mest odlade röda druvsorterna i Grekland och har sitt ursprung i regionen Nemea på Peloponnesos. Halkias vinrankor växer i det milda medelhavsklimatet, med perioder av extrem värme på sommaren och extremt låga temperaturer på vintern – ovanligt för södra Grekland.
Vinet genomgår 5 dagars maceration och spontanjäsning i ståltankar, med taktisk temperaturkontrollerad över- och underpumpning och utan filtrering eller tillsatser, förutom 30 gram/ton sulfater. Den lagras i tre månader på den fina jästfällningen.
Halkia Winery strävar att skapa en modern tolkning av druvan. Traditionsenligt lagras Agiorgitiko ofta på fat, men de har valt att presentera druvans rena uttryck utan påverkan från fatlagring. Resultatet är ett vin som är omaskerat av den vanliga lagringstekniken, vilket möjliggör att druvans naturliga karaktär och smakprofil får stå i centrum, därav smeknamnet det ”ärliga” agiorgitikon.
Den djupa, ogenomträngliga röda färgen, som påminner om färsk rödbetsjuice, antyder vinets toner av krossade röda körsbär och svart frukt, skorpbröd, samt en doft av salt och umami. Tanninerna är fina, sammetslena och behagliga och ger ett mycket lättdrucket vin.
Ett perfekt vin att njuta som det är, lätt kylt på verandan, eller till pizza, pasta eller något annat med tomater, salt och örter. Och, som vi upptäckte under förra julen, till traditionell Dansk julmat som flæskesteg och rødkål.
Antal flaskor: 48
År: 2022
Pris: 336:-
Artikelnr: 72170
Eller sök på “oinofilia” på systembolaget.se